čtvrtek 29. března 2018

Očistou těla za krásnější pleť bez akné

Pokud chceme mít krásnou pleť, tak nestačí pouze vnější péče - čistění, vhodné krémy, séra apod. Ale na to jsme asi už většina přišla - používáme kvalitní kosmetiku určenou na akné, ale pleť stále není taková, jakou bychom si představovaly. Všechno má totiž svůj původ a ten je někde uvnitř. Jen malá většina má akné v důsledku toho, že se o pleť správně nestarala, ale takoví lidé (předpokládám, že většinou to budou dospívající chlapci, ale třeba i děvčata) by si toto ani nečetli :-) Takže začneme hledat příčinu - problémy se štítnou žlázou, různé nemoci trávicí soustavy apod. Často však není lehké najít pravou příčinu (navíc, když se po tom kožní ani nepídí a hned vrazí mastičku/vodičku). Nejčastěji to bývá jistá hormonální nerovnováha, proto také velké problémy s akné zažívají ty, které vysadí hormonální antikoncepci, nebo třeba ženy po porodu. Hormony se naprosto vzbouří. Také některé ženy pozorují zhoršení pleti v období krátce před a během menstruace. 

V mém případě se pravděpodobně také jedná o hormonální nerovnováhu, ale stoprocentně jistá si být nemohu, klidně za tím může být i něco jiného. Ale prý kolem 23. roku může nastat tzv. "druhá puberta", takže stejně jako se některým začne tvořit akné kolem toho 13. roku, tak někomu může opravdu až v tomto pozdějším "dospělém" věku, tak kdo ví.

Takže není pouze důležité, co dáváme na pleť, ale taková polovina úspěchu v boji za krásnější pleť tkví i v tom, co dáváme "do sebe". A není to jenom pro krásnější pleť, ale i vlasy, nehty a za lepší zdraví obecně. Samozřejmě se všude tvrdí, že máme dodržovat zdravou životosprávu, mít pestrou a vyváženou stravu a dodržovat pitný režim, a to pít především obyčejnou vodu, ale to často nepomůže, i když by to mělo být snahou nás všech. A jsou i tací, kteří sní tabulku čokolády a do rána jim na čele vyrazí "beďáry". Ale například já můžu sníst cokoliv a pleti je to šumák. V období naprostého zoufalství jsem zkusila asi na půl roku vyřadit vše mléčné z mého jídelníčku, ale žádnou změnu jsem nepocítila. A pak je tu ještě skvělé doporučení - vyhýbat se co nejvíce stresu, protože také zhoršuje stav pokožky a vede k předčasnému stárnutí. Ale co když se s*kra stresujeme právě kvůli té pokožce??? Obličej je ta jediná část těla, kterou celoročně ukazujeme odhalenou, takže každý pupínek nám přidává vrásky. Ale není to jen o stravě, pitném režimu a našem rozpoložení. Existuje spousta potravinových doplňků, které mohou pomoci, a ty vám teď chci představit - tedy alespoň pár z nich, které mám vyzkoušené na sobě 😊



Přestavím vám většinu z různých doplňků stravy, které jsem v posledních několika měsících užívala. Ale vypíchnu ty, které jsou určeny ke zlepšení stavu pokožky a na závěr toho všeho budou mí naprostí 3 favoriti, kteří si myslím, že mi proti akné pomohli nejvíce 👍 A nejlepší na tom je to, že jsou tyto věci v podstatě za pár desítek korun! Tak jdeme na to ...


  • Vitamíny jsou důležité nejen pro imunitní systém, ale i pro pleť 

V období zimy, v náročných situacích a při přechodu ze zimy na jaro se snažím zásobovat vitamíny.
Vitamín C posiluje imunitu, ale působí i jako antioxidant pro pleť, podílí se na tvorbě kolagenu a působí proti vzniku pigmentových skvrn - takže oddaluje vznik vrásek, ale působí i příznivě proti akné!
Pro pleť je prospěšný i vitamín E - který bojuje proti stárnutí pleti, dále vitamín D a samozřejmě zinek.
Pak jsou zde vitamíny B - u těch si však musíme dávat pozor - většina sice pleti pomáhá, ale větší množství vitamínu B6 a B12 může naopak akné ještě o něco zhoršit. 
Dále existují tzv. superpotraviny, kam mimo jiné patří goji neboli kustovnice čínská, která je plná vitamínů a antioxidantů, je přezdívaná jako "elixír mládí". Je super do jogurtů, jako nápoj, ale i jen tak k zobání (ale pozor, je tvrdší!). Ale třeba i chia semínka zlepšují stav pokožky a působí protizánětlivě a chrání pleť před vysoušením a přidat je můžete v podstatě kamkoliv. 
  • Pročištění pomocí bylinných čajů a nápojů

Při boji s akné je třeba pročistit naše tělo a především se jej snažit odkyselit, protože většina problémů (nejen s pletí) bývá v důsledku překyselení organismu, což je v dnešní době opravdu problém. 
Různé čaje (preferuji sypané) jsou přímo na odkyselení organismu a tím posilují i imunitu a pročištěním jater a střev a zlepšením trávení mohou naší pleti jen prospět. V tomto směru prospěje trávicímu traktu i rozpustná vláknina.

A na řadu přicházejí položky, které si myslím, že jsou pro pleť opravdu super, proto se o nich zmíním trochu více a napíši i cenu a případně, kde se dají koupit 😉


  • Biosil/Biosil plus/Biosil H (k dostání v každé lékárně, cena podle varianty cca 60 - 120Kč)

Biosil se bere především proti padání vlasů, ale má vliv i na lepší stav nehtů a pokožky. Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v tom, že obyčejného Biosilu se berou 2 tbl. denně, ale Biosil plus má účinnější složení, takže stačí 1 tbl. denně. V Biosilu H je navíc hyaluronát sodný, tedy kyselina hyaluronová, proto je i dražší.
Musím říct, že na to, že je to věc za pár korun, tak je Biosil fajn. Jen je potřeba nebrat jej dlouhodobě, protože si tělo na něj zvykne a nemá pak takový účinek, takže po nějaké době si dát pauzu a brát třeba něco jiného. 


  • Zelený ječmen (spousta značek a variant - já preferuji prášek od topnatur, který je k zakoupení v DM za 159Kč/150g - vydrží přibližně na 2 a půl měsíce)
Všechny tyto "zelené potraviny" vřele doporučuji! Ať už zelený ječmen, spirulinu nebo chlorellu, či jejich kombinaci. Piji jej ráno na lačno a musím říct, že mi i chutná. Dříve jsem měla Greenfit od Dr. Popova (směs mladého ječmene, pšenice a vojtěšky), ale ten je již o něco dražší a není tak "po ruce" jako DMka. Také jsem užívala GreenTio v tbl., tedy kombinaci těch základních tří zelených potravin. Nejvíce mi však vyhovuje práškový samotný zelený ječmen. 



Když už jsme u těch "zelených", tak tu máme další. Jíl se pije po vyluhování 1x denně po dobu 3 týdnů (pouze výluh), ale je skvělý i po smíchání s vodou jako maska na obličej - to bych však doporučila pro spíše mastnější pleť, mě trochu vysušoval, ale vysuší právě i ty pupínky.



  • Kontryhelový čaj (mnoho značek v každé lékárně, ale určitě i v různých obchodech, kde mají větší výběr bylinných čajů; cena do 50Kč)
Hlavním účinkem je ustálení menstruačního cyklu, pocit lepšího komfortu před a během menstruace a celkově "uklidňuje" hormony a nepřímo tak má i účinek na pleť s akné.



A dostáváme se k top 3 produktům, které jsou určeny přímo pro zlepšení pleti (i když vlastně ten nejlepší z nich ani ne 😀). Každopádně vám všem je vřele doporučuji k vyzkoušení!!!


  • ACNEVAC (měl by být v každé lékárně, cena od 235Kč, volně prodejný)
Acnevac mohu opravdu doporučit - jsou to tobolky, které se berou přesně podle návodu jako 3měsíční kůra (max. 2 balení za sebou, tedy půlroční kůra) a jsou určeny přímo proti akné. V začátcích boje mi jej doporučila paní docentka Rulcová, brala jsem rovnou 2 krabičky po sobě a dosti mi tabletky pomohly. Teď si většinou udělám 3měsíční kůru, pak 3-4 měsíce pauzu a tak dokola. Většinou tak po 2 měsících se pleť začne lepšit (především pokud máte ty nepříjemné podkožní boláky).





  • EVEREST AYURVEDA - skin care tea - NIMBA (např. https://www.lekarna.cz/everest-ayurveda-nimba-pece-o-pokozku-100g-sypaneho-caje/; 99Kč)
  • Jedna z věcí, které mi na konci minulého roku velmi pomohly. Pije se 2x denně na lačno a musím říct, že mě osobně i moc chutná. Pila jsem asi pouze 1 měsíc, tedy 1 krabičku, ale výsledek byl znát. Může se pít i dlouhodobě. Celkově jsou tyto čaje opravdu kvalitní a fungují!






    Nejvíce prospěšná věc a člověk by to vůbec neřekl. Ale lichořeřišnice je zvaná jako "přírodní antibiotikum" a světe div se, v době, kdy jsem měla teď na začátku podzimu akné nejhorší jsem si po dobu 6ti týdnů 2-3x denně kapala 15-30 kapek na lžičku a akné začalo mizet!!! A dokonce si ji můžete dávat i přímo na pupínky! Dáte kapku na prst, nebo vatovou tyčinku a na noc pupínek potřete a ráno pozorujete změny. A i když jsem kapky brala kvůli pleti pomohly mi i v něčem jiném, a to, že jsem od podzimu nebyla ani jednou nemocná (no, možná to bude i otužováním). Ale opravdu - všude bacilů - nemocní kolegové v klimatizovaném prostředí a já stále zdravá (klepu do dřeva! ). Rozhodně vyzkoušejte, za těch pár korun se to vyplatí. A jejich hlavní účinky jsou na močové cesty a močový měchýř, což většina žen určitě ocení 😏



    Jestli jste dokázaly/i (pořád se nemohu rozhodnout, zda píšu pro všechny, nebo jen pro ženy 😁) dojít až sem, tak smekám klobouk, ale když já to všechno chtěla říct/napsat 😀

    Jako shrnutí - pokud vás už dlouho trápí akné a nevíte si rady, nemusíte nic číst a bádat, ale zkuste prostě tyto 3 věci:


    Dohromady vás vyjdou tak na 500Kč, což si myslím, že není zase tolik a uvidíte, že se výsledky dostaví! 


    2 komentáře:

    1. Nejhorší je, že musíme čekat na výsledky až několik měsíců :(

      OdpovědětVymazat
    2. Beďary. Blééé. Ta doba, kdy jsem proti tomuto bojovala je naštěstí pryč. V devadesátých letech ještě nebyly výrobky, které máme k dispozici dnes. Celkově se na to zdraví tak nějak více dlabalo. S tím je ale konec. Dnes můžete totiž na internetu objednat různé cbd výrobky za nízkou cenu.

      OdpovědětVymazat

    Děkuji za Váš čas strávený komentováním tohoto článku :-)